Translate

18 Haziran 2007 Pazartesi

Cinsel Yönelim Ayrımcılığı, Eşcinsellerin Örgütlenme Özgürlüğünü Engellemeye Çalişiyor!

Soruyoruz:
Örgütlenmek Ahlaksızlık mı?
Turkiye’deki lezbiyen, gey, biseksuel, travesti ve transeksuel(LGBTT) orgutleri “Bu toplumda sadece heteroseksueller yasamiyor!” cikisiyla, cinsel yonelim ve cinsiyet kimligi ayrimciliginin ortadan kaldirilmasi icin soz hakkini kullanmaya calisiyor. Inkâra, dislanmaya, damgalanmaya ve siddete karsi hem hayatta kalma hem de lezbiyen, gey, biseksuel, travesti ve transeksuel varoluslarin toplumsal hayatta taninmasi mucadelesini veriyor. Bu surecte olusturulan gruplar ve orgutler 2005 yilindan bu yana resmen derneklestiginde hep ayni engelleme girisimiyle karsilasiyor.
Önce Kaos GL Dernegine yonelik ayrimci bir uygulama ve “ahlaka aykiri dernek kurulamaz” suclamasiyla escinsellerin orgutlenme ozgurlugu ihlal edilmeye kalkisildi. Simdi ve en son da Lambdaistanbul Lezbiyen, Gey, Biseksuel, Travesti ve Transeksuel (LGBTT) Dayanisma Dernegi ayni suclama ile Istanbul Valiligince kapatilmak isteniyor.
Lambdaistanbul’a acilmak istenen davaya, dernegin adinda gecen lezbiyen, gey, biseksuel, travesti, transeksuel kelimelerinin ve dernegin amacinin “Genel ahlaka ve Turk aile degerlerine aykiri” oldugu gerekce gosteriliyor.

Sayin Bakan Cemil Cicek taniktir!

Anayasanin 10. Maddesi ile Turk Ceza Kanunu (TCK)’nin “ayrimcilik” ana maddesini homofobik bir yaklasimla yorumlayanlar, lezbiyen, gey, biseksuel, travesti ve transeksuel vatandaslarin ifade ve orgutlenme ozgurluklerini kullanmalarini engellemeye kalkisarak cinsel yonelim ve cinsiyet kimligi ayrimciligi yapiyorlar.
Hatirlanacagi gibi 2004 yilinda TCK Kadin Platformu ile birlikte escinsel orgutlerinin TBMM’ye giderek, yeni TCK’nin ayrimcilik maddesine eklenmesini istedikleri ifadeler arasinda “cinsel yonelim ayrimciligi” da vardi. Bunu takiben, Ankara Cumhuriyet Bassavcisinin da altini cizdigi gibi “cinsel yonelim ayrimciligi” TCK surecinde tartisilmis ve baslangicta “ayrimcilik” ana maddesine eklenmisti. “Cinsiyet” ile “cinsel yonelim” farkli durumlar oldugu halde Adalet Bakani Cemil Cicek, benzer seyler ifade ettigini one surup “cinsel yonelim” ibaresinin “ayrimcilik” ana maddesinden cikarilmasini istemisti.
Madem ki benzer seyler, cinsiyet ayrimciligi suc oldugu gibi, bugun Lambdaistanbul’a yonelik Istanbul Valiliginin cinsel yonelim ayrimci tavrinin da suc oldugu yonunde Sayin Cemil Cicek’i tanik olarak gosteriyoruz.

Kriterler ve sozlesmeler herkes icin ve her yerde gecerli olmali!

Daha once Ankara Valiliginin Kaos GL Dernegi’ne yonelik ayni gerekcesine Ankara Cumhuriyet Bassavciliginin Dernekler Kanunu'nu, AB siyasi kriterlerini, Katilim Ortakligi Belgesini, Avrupa Insan Haklari Sozlesmesi ve taraf olunan uluslararasi insan haklari sozlesmelerini dikkate alarak hazirladigi ret kararini hatirlatmak isteriz:
"Yasa, devletin derneklere karsi baskici degil, kollayici tavrini gostermesi usulune gore yapilandirilmistir. "Lezbiyen" ve "gey" kelimeleri gunluk hayatta ve bilimsel arastirmalarda rahatlikla kullanilmaktadir. Bu kavramlar, toplumlara gore degisir. Yeni TCK'nin yapilandirilmasinda 'cinsel yonelim ayrimciliginin' tartisildigi bir donemde, escinsel olmak ahlaksiz olmak anlamina gelmez. Aslolan tum ahlak bilimleriyle ugrasanlarin ortak birlestikleri nokta olan insan iradesinin hur olmasi gerektigidir"
Soz konusu kararda, dernegin adinda ve amac bolumunde "ahlak disi olarak tanimlanabilecek bir husus bulunmadigi" ifade edilmis ve uluslararasi sozlesmeler de dikkate alinarak dernegin kapatilmasi talebiyle kamu davasi acilmasina gerek olmadigi kaydedilmisti.
Lambdaistanbul LGBTT Dernegi de 14 yildir Kaos GL Dernegi ile ayni amaclar icin aciktan ve yasalar cercevesinde calisan ve ayni amaclar icin derneklesen bir organizasyondur. Soruyoruz, ayni kriter ve sozlesmeler Istanbul Valiligi icin de gecerli degil mi?
Tuzugundeki eylemlilikleri derneklesmeden once de orgutlu bir sekilde aciktan gerceklestiren Lambdaistanbul, ulusal ve uluslararasi herhangi bir yasayi cignemeden bugune kadar gelmistir ve bundan sonra da var olusuna ayni cizgisinde devam edecektir.
Bizler, Turkiye’de insan haklari ve ozgurluk mucadelesi veren asagida adi gecen orgutlenmeler olarak Lambdaistanbul’un calismalarini takip etmeye ve bugun karsi karsiya kaldigi cinsel yonelim ayrimci uygulamalara birlikte karsi durmaya devam edecegimizi kamuoyuna ilân ediyoruz.

Kaos Gey-Lezbiyen Kulturel Arastirmalar ve Dayanisma Dernegi
Pembe Hayat Lezbiyen, Gey, Biseksuel, Travesti ve Transeksuel Dayanisma Dernegi

TCK Kadin Platformu

Destekleyen Orgutler:
Ankara Universitesi Cinsiyet Calismalari Grubu
Ankara Kadin Platformu
Irkciliga ve Miliyetcilige DurDe! Girisimi
Kaos Gl Izmir
Kaosist Escinsel Sivil Toplum Girisimi
MorEl Eskisehir LGBTT Olusumu


Iletisim icin:
Kaos GL Dernegi
Adres : GMK Bulvari 29/12 Demirtepe/Ankara-Turkey
Tel : 0 (312) 230 03 58
Faks : 0 (312) 230 62 77
E-Mail :
kaosgl@kaosgl.org
URL : http://www.kaosgl.org/

Pembe Hayat LGBTT Dernegi
Adres : Atac 1 Sok. 3/8 Yenisehir Ankara
Tel&Faks : 0 (312) 433 85 17
E-Mail :
pembehayat@pembehayat.org
URL : www.pembehayat.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder