Translate

26 Ekim 2007 Cuma

Transfobiye, Ayrımcılığa Son!

Basına ve kamuoyuna!
26/10/2007

“Biz Bize” Transfobi


Show TV ve sunucu Serap Ezgü, ‘Biz Bize’ adlı programın 24 ve 25 Ekim tarihlerinde yayınlanan bölümleriyle insan hakları, hasta hakları, medya etiği ve RTÜK’ün yayın ilkelerini yok sayarak hareket etmiştir. Kaos GL Derneği ve Pembe Hayat LGBTT Derneği ve MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu, insan haklarına duyarlı kişi ve kurumları “Biz Bize” adlı programı protesto etmeye ve RTÜK’e şikayet etmeye çağırıyor.


Türkiye televizyonlarında öğle kuşağında yayınlanan ve cinayetlere kadar uzanan sonuçları nedeniyle yayından kaldırılan “kadın programları” başka bir isimle ama aynı formatla yeniden aramızda. “Toplumun kanayan yaralarına çözüm buluyoruz” iddiasıyla yeniden hortlayan bu programlar muhafazakar, ırkçı ve cinsiyetçi yayınlar yapmakta; stüdyoya konuk ettikleri “uzman” konukların da desteğiyle önyargıları beslemekte ve toplumu eksik, yanlış ve bilimdışı bilgilerle yönlendirmektedirler. Programlara çıkartılan ve “mağdur” olarak tanıtılan bireylere de insan haklarına aykırı tavırlar sergilenmektedir.

Show TV’de yayınlanan ve sunuculuğunu Serap Ezgü’nün yaptığı ‘Biz Bize’ adlı program da yukarıda andığımız programlardan sadece biridir ve 24 ve 25 Ekim 2007 tarihlerinde yayınlanan bölümleriyle insan hakları, hasta hakları, medya etiği ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) yayın ilkelerini yok saymıştır.

Transfobik ve bilimdışı programlar!

Show TV’de hafta içi öğle kuşağında ekrana gelen ve sunuculuğunu Serap Ezgü’nün yaptığı ‘Biz Bize’ adlı programın 24 ve 25 Ekim 2007 tarihlerinde yayınlanan bölümlerinde stüdyo konuğu olarak çağrılan kadından erkeğe transeksüel Mert’in cinsiyet kimliğiyle dalga geçilmiş, dahası bunun bir hastalık olduğu belirtilmiştir.

Mert’i “tedavi etmek” konusunda anlaşılmaz bir ısrar gösteren Serap Ezgü, Mert’in transeksüel varoluşunu yok sayarak “Sana Mert diye hitap etmem, Meryem derim” demiştir. Gerekçesini de Mert’in nüfus cüzdanında isminin Meryem yazılı olmasıyla açıklamıştır.

Serap Ezgü, "Ne erkek ne kadın olabiliyorlar" diyerek gösterdiği muhafazakarlığını ve transfobisini doğrulatmak için de uzmanlardan destek almaya çalışmıştır. Transfobik yorumlar yapmayan uzmanları ise azarlayıp, "Bunu özendirilecek bir şey yapmayın; yan etkileri neyse, ameliyat sonrasında ne tarz trajik olaylar yaşanıyorsa onlardan bahsedin" diyerek yönlendirmeye çalışmıştır.

Programda uzman olarak çağrılan diğer isimler ise Ezgü’den çok da farklı bir tavır göstermemişlerdir. Onlar da transeksüel varoluşunu yok sayarak ve hiçbir bilimsel gerçeği yansıtmayacak şekilde, "Bunların beyni hasta", "Takılan organın üreme işlevi olmadığından tasvip etmiyorum" gibi ifadeler kullanarak biliminsanına yakışmayacak bir görüntü sergilemişlerdir. Programa katılan uzmanlar kendi alanlarında uzman olabilirler ancak transeksüelliğe dair hiçbir bilgilerinin olmadığı, dahası konuya bilim dışı önyargılarla yaklaşarak topluma yanlış bilgi sundukları da bir gerçektir.

Show TV ve Ezgü RTÜK ilkelerini çiğnemiştir!

Show TV ve sunucu Serap Ezgü ‘Biz Bize’ adlı programın 24 ve 25 Ekim tarihlerinde yayınlanan bölümleriyle RTÜK’ün yasalarca belirleyen,

Kişilerin manevî şahsiyetlerine eleştiri sınırları ötesinde saldırıda bulunulmaması, cevap ve düzeltme haklarına saygılı olunması, soruşturulması basın meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan haberlerin soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olunmaksızın yayınlanmaması, saklı kalması kaydıyla verilen bilgilerin kamu yararı ciddî bir biçimde gerektirmedikçe yayınlanmaması.

Haberlerin yayınlanmasında tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine bağlı olunması; özgürce kanaat oluşumunun engellenmemesi; haber kaynaklarının kamuoyunun yanıltılmasının amaçlandığı haller dışında gizliliğinin korunması ilkelerini çiğnemiştir.


Program; transfobik tavırlar göstererek ve yanlış, önyargılı ve bilimdışı bilgiler sunarak LGBTT (lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transeksüel) bireyleri hatalı yönlendirmiş, toplumun eşcinselliğe ve transeksüelliğe yönelik ayrımcı tutumlarını da beslemiştir.

Kaos GL Derneği, Pembe Hayat LGBTT Derneği ve MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu olarak, insan haklarına duyarlı kişi ve kurumları “Biz Bize” adlı programı protesto etmeye ve RTÜK’e şikayet etmeye çağırıyoruz.

-Kaos GL Derneği
İletişim: 0312 230 0358
kaosgl@kaosgl.org

-Pembe Hayat LGBTT Derneği

-MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu
morel.eskisehir@gmail.com


Şikayet için adresler:

Show TV İzleyici Temsilcisi: http://www.showtvnet.com/yardim/izleyicitemsilcisi.asp

Show TV Öneri ve Eleştiri:
http://www.showtvnet.com/yardim/index.asp

“Biz Bize” Programı - E-posta:
bizbize@showtvnet.com

Show TV E-posta: info@showtvnet.com

“Biz Bize” Programı - Faks: 0 212. 300 41 42

RTÜK:
http://www.rtuk.org.tr/sayfalar/GorusOneri.aspx

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder