Translate

26 Ocak 2009 Pazartesi

LGBTT Bireylerin İnsan Hakları 2008 Raporu Açıklandı!

Basın Açıklaması, 24 Ocak 2009, Ankara

Türkiye’de LGBTT bireyler için geçen sene zor ve üzücü bir yıl oldu.

Nefret cinayetleri, işkence, taciz, intihar, para cezaları ve çeteler, ev mühürlenmeler, yargısal süreçte homofobi ve LGBTT bireylere ve örgütlere yönelik örgütlenme hakkına yönelik ihlallerle dolu bir yılı geride bıraktık.

Türkiye’de bütün ötekiler için olduğu gibi eşcinseller için de “farklı bir Türkiye” olduğunu gördük. Ailelerimizle yaşadığımız sorunlar, devletle yaşadığımız sorunlar, hatta örgütlenirken karşılaştığımız sorunlar bile farklılaşabiliyordu. Bir yıl içinde bizim için farklı bir Türkiye’yi gözlemledik. Eşcinsellerin Türkiye’sinde, ev mühürlenmeleri, ağır tahrik indirimleri, Eryaman-Esat olayları, işkence ve kötü muamele ile dolu bir yıl yaşadık.

Bu rapor da eşcinsellerin Türkiye’sini anlatıyor.

2008 yılında Türkiye’de neler oldu?
  • Ankara’da trans olmanın bedeli 125 YTL olmaya devam etti.
Ankara’da trans bireylere yönelik polis, Kabahatler Kanununu ileri sürerek 125 YTL para cezası kesmeye devam etti. Trans bireylerin Kabahatler Kanunu üzerinden kesilen para cezalarına yönelik itirazların mahkemeler tarafından kabul edilip para cezaları iptal edilse bile trans bireyler para cezası kesilmesi bahanesine keyfi gözaltına alındılar ve kötü muameleye maruz kaldılar.
  • İstanbul’da polis, evleri mühürledi ve translar sokakta yaşamak zorunda kaldılar.
İstanbul Beyoğlu bölgesinde, transeksüellerin yaşadıkları evler ve evlerin olduğu apartmanlar polis tarafından keyfi bir şekilde mühürlenmekte ve sadece trans bireyler değil komşuları da sokakta yaşamak ile karşı karşıya kalmaktadır. Polis apartmanları mühürleyerek aynı zamanda transeksüellerin komşuları ile kurduğu ilişkilere de zarar vermektedir.
  • LGBTT mülteciler, Türkiye’li LGBTT’lerin yaşayamadığı şehirlerde yaşamak zorunda kalıyorlar.
Özellikle İran’dan ölüm korkusu ile Türkiye’ye gelen LGBT mülteciler, İçişleri Bakanlığının yönlendirdiği uydu kentlerde yaşamak zorunda bırakılıyorlar. Bu şehirlerde yaşamak zorunda kalan LGBTT mültecilere insan hakları ihlallerine karşı korunmasız bırakılıyorlar.
  • 2008’de ölümün soğuk yüzüyle tekrar tekrar karşılaştık…
Ahmet Yıldız... Ölüm tehditleri aldığı için ailesinden şikâyetçi olmuştu. 17 Temmuz 2008’de uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü. Cinayeti halen aydınlatılmadı, soruşturması hakkında hiçbir bilgi verilmiyor. Hatta bir soruşturma olup olmadığından da habersiziz.

12 Kasım’da Dilek İnce pompalı bir tüfekle öldürüldü. Dilek, bizim tanıdığımız ismiyle “Bahar”, Eryaman davasının ilk şikâyetçilerinden biriydi ve sadece transeksüel olduğu için öldürüldü.

Ankara Eryaman’da yaşanan saldırılar Esat’ta devam etti. Olaylar sonrasında Pembe Hayat LGBTT Derneği’nin yürüttüğü çabalar sonrasında yakalanan çete yargılandı ve ilk defa LGBTT bireylere yönelik işlenen suçlar örgütlü suçlar kapsamında değerlendirildi. Ve Eryaman çetesine, yargı “çete” dedi.

2008 raporu ile eşcinsel, biseksüel ve transeksüel kadın ve erkeklerin maruz kaldığı ayrımcılığı ve şiddeti gözler önüne sermek istiyoruz. Bu rapor görmediğimiz, görmek istemediğimiz, haberdar olmadığımız ya da seyirci kaldığımız ihlalleri unutmamak ve unutturmamak adına yazıldı.

Bu raporların yazılmayacağı günlerin artık gelmesi umuduyla

NOT: 2008 Raporu kitabının basılı hali Kaos GL ve Lambdaistanbul derneklerinden temin edilebilir.

Raporun
pdf halini bilgisayarınıza indirmek için ise tıklayın!


LGBTT Hakları Platformu:
İzmir Travesti ve Transeksüel İnisiyatifi
Kaos GL Derneği
Kaos GL İzmir Oluşumu
Lambdaistanbul LGBTT Derneği
MorEL LGBTT Oluşumu
Pembe Hayat LGBTT Derneği
Piramid LGBTT Diyarbakır Oluşumu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder