Translate

25 Mayıs 2009 Pazartesi

Her Perşembe, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı önünde!‏

Cuma günü bıçaklanarak öldürülen Çağla’nın Ankara, Tunalı’daki evinin önünde, çok sayıda sivil toplum kuruluşunun desteğiyle LGBTT Hakları Platformu üyeleri, bugün (Cumartesi) akşam saat 19:00’da basın açıklaması yaptı.

Arkadaşları, Çağla’nın öldürüldüğü apartmanın merdivenlerinde ve bahçesinde mumlar yaktı. Basın açıklamasının yapıldığı sokak emniyet tarafından trafiğe kapatıldı.

Basın açıklamasının ardından sokakta oturan grup üyeleri, Tunal Caddesinde bir süre alkışlarla yürüdüler.

Transfobinin arsızlığı!

Sistematik olarak saldırıya uğrayan ve nerdeyse görünmez bir el tarafından düzenli olarak öldürülen travesti ve transeksüellerin barışçıl eylemi provoke edilmek istendi.

Basın açıklaması ve öldürülen arkadaşlarını anmak için toplanan gruba yönelik transfobik sataşma ve taciz yaşandı. Hoyrat davranışları ve arsızlıkları dikkat çeken sivil provokatörleri polisin nazikçe uzaklaştırdığı görüldü.
“Balyoz”u basın açıklamasına kim gönderdi?

Basın açıklamasın ardından sorunsuz bir şekilde dağılan grup üyeleri “balyoz timi”nden polislerin taciz ve tehdidine maruz kaldılar. Travesti ve transeksüellere karşı taciz ve yıldırma amaçlı özel olarak kurulduğu bilinen balyoz timi basın açıklamasına katılanları “akşam görürsünüz siz” diyerek taciz ve tehdit etti.
Grup üyeleri, güvenlik şubeden ve çevik kuvvetten polislerin hazır bulunduğu halde “balyoz timinin” bir basın açıklamasına ne amaçla geldiği veya gönderildiğini sordular. Şimdiye kadar LGBTT Hakları Platformu tarafından yapılan hiçbir eylemde sorun çıkmadığını belirten grup üyeleri, “balyoz timi” üyelerini, Perşembe günleri, Yüksel Caddesinde, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı önünde yapacakları basın açıklamalarında görmek istemediklerini açıkladılar. Balyoz timinin ve olası sivil provokatörlerin uzak tutulması durumunda bundan sonraki basın açıklamalarının da sorunsuz geçeceği belirtildi.

“Katil sadece, bıçağı tutan ellerin sahipleri değildir.”

Basın açıklamasında, katilin, “sadece, silahı, bıçağı tutan eller” olmadığı vurgulandı.
“Katil, gey ve trans bireyleri temel hak ve özgürlüklerinden mahrum ederek yaşamaya zorlayan sistemdir.”
“Bu sorunları çözmek için çaba göstermeyen ve bu cinayetlere sessiz kalan, yasal düzenlemeler yapmayan yetkililer de katildir!”
Her Perşembe, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı önünde!
LGBTT Hakları Platformu’ndan yapılan açıklamada, “LGBTT bireylere yönelik nefret suçlarını durdurmaya yönelik gerekli önlemler alına kadar ve LGBTT bireylere yönelik nefret cinayetleri aydınlatılana kadar” her hafta Perşembe günü saat 18:30’da Yüksel Caddesindeki Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulunun önünde toplanmaya devam edileceği belirtildi.

“Sıra hangimizde?” diye soran basın açıklamasının tam metni:
Sıra Hangimizde?

“Cuma sabahı Çağla evinde bıçaklanarak öldürüldü. Bir arkadaşımızı kaybetmenin acısını içimize sindiremezken bir başkasının ölümüne şahit oluyoruz. İçimiz kan ağlıyor. Artık bağırmaktan yorulduk. Feryatlarımızı duymuyorsunuz. Transfobi ve homofobi gözlerinizi kör, kulaklarınızı sağır yapmış. Bizim insan olduğumuzu unutarak kendi insanlığınızdan kaybediyorsunuz.
Yetkiler harekete geçmek için neyi bekliyorlar? Kaç kişinin daha öldürülmesi gerekiyor?
Bu hükümet kimin hükümeti? Bu meclis kimin meclisi?
Katilleri koruyarak, Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti, Transeksüel (LGBTT) bireylere karşı işlenen suçlarda haksız tahrik indirimleri yaparak katilleri suça teşvik etmiyor musunuz?
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu, Ankara Valiliği İnsan Hakları Kurulu, Çankaya Kaymakamlığı İnsan Hakları Kurulu nefret cinayetlerini incelemek için neden harekete geçmiyor? Ölen gey ve trans bireyler sizin yurttaşlarınız değil mi?
Katil sadece, silahı, bıçağı tutan ellerin sahipleri değildir.
Katil, gey ve trans bireyleri temel hak ve özgürlüklerinden mahrum ederek yaşamaya zorlayan sistemdir.
Bu sorunları çözmek için çaba göstermeyen ve bu cinayetlere sessiz kalan, yasal düzenlemeler yapmayan yetkililer de katildir!
LGBTT bireylere yönelik nefret suçlarını durdurmaya yönelik gerekli önlemler alına kadar ve LGBTT bireylere yönelik nefret cinayetleri aydınlatılana kadar biz her hafta Perşembe günü saat 18:30’da Yüksel Caddesindeki Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulunun önünde toplanmaya devam edeceğiz.”
“Nefret Cinayetlerine Sessiz Kalma! Suça ortak olma!”
LGBTT Hakları Platformu

LGBTT Hakları Platformu:
Kaos GL Derneği
Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği
MorEL Eskişehir LGBTT Oluşumu
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği
Piramid LGBTT Diyarbakır Oluşumu
Siyah Pembe Üçgen Derneği

Destekleyen Kuruluşlar:
Amargi Kadın Kooperatifi, Anarşi Kolektifi Ankara, Ankara Kadın Platformu, Çeviri Eylem Kolektifi, DSİP, EHP’li LGBTT’ler, Eskişehir Demokratik Kadın Platformu, Feminist(B)iz, Filmmor, Halkevci Kadınlar, GLADT / Berlin-Brandenburg Türkiyeli Eşcinseller Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, İstanbul LGBTT Sivil Toplum Girişimi, İzmir Amargi Grubu, Ka-Der, Kadın Dayanışma Vakfı, Kadının İnsan Hakları- Yeni Çözümler Derneği, Kardeşime Dokunma İnisiyatifi, Kırkörük Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Kooparatifi, Nefret Cinayetlerini Duyuruyoruz İnisiyatifi, Sosyal Kalkınma ve Cinsiyet Eşitliği Politikaları Merkezi, Sosyalist Feminist Kolektif, TCK Kadın Platformu, Türkiye Ayıları, Uçan Süpürge Kadın Örgütü, Yeşiller İzmir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder