Translate

23 Mayıs 2009 Cumartesi

Homofobi'ye Kirmizi Kart Gosterdik!


Homofobi’ye Kirmizi Kart Gosteriyoruz!

Escinsel oldugunu beyan ederek askerlikten muafiyet raporu alan Halil Ibrahim Dincdag’in, Turkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) Hakemlige Giris Unvan ve Klasmanlara Ayrilma ile Vize Yenileme, Kural, Prensip ve Yonetmelikleri Ic Talimatlari 25. maddesindeki "Saglik problemleri nedeniyle askerlikten muaf tutulanlar hakemlik yapamaz" ifadesi nedeniyle meslegini yapmasina izin verilmemistir.

Escinsellik, Dunya Saglik Orgutu tarafindan 1992 yilinda “hastaliklar” listesinden cikarilmistir.

Turk Silahli Kuvvetleri ve Askeri Psikiyatri ise escinselligi hālā hastalik olarak gormeye devam ediyor ve escinsellere "curuk raporu" veriyor. Askere gitmek istemeyen ve bu raporu almak isteyen bir escinsel onur kirici pek cok muameleye maruz kaliyor. Escinsel biri olarak askere gitmek, olasi “taciz, fiziksel siddet, dislama” gibi nedenlerden oturu elbette farkli zorluklar iceriyor.

Meselenin bir baska boyutu da, federasyonun hakemlikle askerlik arasinda bir bag kurmasi. Kendi saglik prosedurlerini uygulamanin disinda, Turk Silahli Kuvvetleri'nin saglik kriterlerini baz almasi. Oysa askerlikle hakemlik farkli seyler, dolayisiyla farkli kriterlerle degerlendirilmesi gerekir.

Halil Ibrahim Dincdag sadece en temel hakki olan calisma hakkindan mahrum edilmemistir. Ayni zamanda kendisi ile ilgili kisisel bilgiler basina sizdirilarak cinsel yonelimini aciklamak durumunda birakilmistir. Basin mensuplari tarafindan ailesi taciz edilmistir. Rizasi disinda cinsel yonelimi basinda ifsa edilerek, Halil Ibrahim Dincdag hedef gosterilmistir.

Meslegini yapmasi engellenen Halil Ibrahim Dincdag, Turkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yonetim Kurulu'na basvurusunda "Raporumda yazan ‘psikoseksuel’in acilimi escinsel oldugu icin askerlik yapamiyorum. Saglik sorunum yok. Girisimlerim sonucsuz kalirsa Avrupa Insan Haklari Mahkemesi'ne (AIHM) giderim" dedi. Halil Ibrahim Dincag'in guzel bir bicimde hakkini aramasi sonucu federasyon yanlistan geri dondu ve meslegini yapmasina izin verildi. Umariz gelecekte homofobi yuzunden gereksiz yere insanlar guc duruma sokulmaz, meslek ve mahremiyet haklari tehlikeye atilmaz.

Biz LGBTT Haklari Platformu olarak arkadasimiz Halil Ibrahim Dincdag’in meslegini yapmak icin baslattigi mucadelede destek oluyoruz. Yasamlarimizi kabusa ceviren homofobiye kirmizi kart gosteriyoruz.


LGBT Haklari Platformu

Izmir Siyah Pembe Ucgen Dernegi

Kaos GL Dernegi

Lambdaistanbul LGBTT Dayanisma Dernegi

MorEL Eskisehir LGBTT Olusumu

Pembe Hayat LGBTT Dayanisma Dernegi

Piramid Diyarbakir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder