Translate

16 Ekim 2009 Cuma

AB ilerleme raporunda LGBTT'ler


LGBTT örgütlerin dillendirdiği çoğu konu hakkında raporda ayrıntılı bilgi verilmiş. Haksız tahrik indirimlerinden nefret cinayetlerine, iş yerinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nin homofobik uygulamalarına, “Kahabatler Kanunu”ndan TCK'nın sorunlu maddelerine kadar birçok konuya raporda değinilmiş.
Raporda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği noktasındaki ifadelere bakıldığında birçok eleştiri göze çarpmakta. LGBTT örgütlerin dillendirdiği çoğu konu hakkında raporda ayrıntılı bilgi verilmiş.
Lambdaistanbul LGBTT Derneği’nin kapatılamayacağı hakkında Yargıtay'ın verdiği karardan söz edilen raporda Yargıtay'ın açıklamalı kararında yer alan "Lezbiyen, gey, biseksüel, travesti, transeksüel (LGBTT)olmaya özendirmek, teşvik etmek" ifadesinin AB'nin homofobi ve ayrımcılık karşıtı mevzuatıyla çeliştiğinin altı çizilmekte.
Yaklaşık üç yıldır LGBTT örgütlerin gündeminden düşmeyen Kabahatler Kanunu sebebiyle travesti ve transeksüel bireylere yönelik kesilen cezalar açıkça eleştiriliyor.
Çalışma alanında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığının olduğu ve LGBTT bireylerin işlerinden bu sebeple atıldığından bahsediyor.
TCK'da bulunan "Teşhircilik" ve "Genel ahlaka aykırılık" maddelerinin LGBTT'lere yönelik ayrımcılığa sebep olduğu açıkça ifade ediliyor.
Homofobi ve transfobinin fiziksel ve cinsel şiddete yol açtığı açıkça söyleniyor. Birçok travesti ve transeksüelin bu sebeple öldürülmesi vahim bir durum olarak belirtiliyor. Ayrıca, haksız "tahrik indirimleri"yle mahkemelerin eşcinsel, travesti ve transeksüellere karşı suç işleyenler lehine kararlar aldıkları söyleniyor.
TSK'daki eşcinsellere karşı uygulanan “psikoseksüel bozukluk” tanımlaması eleştiriliyor. Eşcinselliğini alenen beyan edenlerden delil olarak fotoğraf istenmesi ve bu kişilerin onur kırıcı medikal testlerle yüz yüze gelmek zorunda kaldığı söyleniyor.
Cinsel yönelim de dahil olmak üzere ayrımcılık karşıtı bir mevzuatın oluşturulmadığından raporda bahsedilmiş.

Raporun orjinaline http://www.abhaber.com/ilerleme.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder