Translate

28 Ekim 2009 Çarşamba

Eşcinsel Emekçiler Sendikalardan Ayrımcılığa Karşı Tavır İstiyor!


Ankara'da gerçekleşen iki günlük buluşmada oluşan Çalışma Grubu, tüzüklerine cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığını yasaklayan maddeler eklemeleri için sendika ve meslek odalarıyla görüşecekler.

Ankara'da yapılan Lezbiyen, Gey ve Biseksüel(LGB) işçi buluşmasında toplanan yaklaşık 30 emekçi, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği nedeniyle uğradıkları ayrımcılık ve hak ihlallerinin sendikalarla görüşülmesine, bu konuda mücadele etmenin sendikaların görevinin olduğunun hatırlatılmasına karar verdi.
İki gün süren etkinlikte belirlenen sorunlar, talepler ve yapılacaklar aralık ayında rapor olarak yayınlanacak. Raporun ardından LGB çalışanlar Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu(KESK), Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipler Birliği'nin (TTB) de aralarında bulunduğu sendika ve meslek odalarıyla görüşecek.
Kaos GL çalışanları sendikada örgütleniyor
LGB çalışanlar Kaos GL'nin çağrısıyla 24-25 Ekim'de Kavaklıdere'deki Best Otel'de bir araya geldi.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Kaos GL'den Özge Gökpınar ve Ali Erol program ve buluşmanın geçmişiyle ilgili bilgiler verdiler. Öte yandan, Kaos GL'nin sekiz çalışanı sendikaya üye olmak üzere harekete geçti.
Eğitim-Sen yöneticisi Remzi Altunpolat'ın Eğitimde Ayrımcılık Grubu ve sendikalardaki durumu anlatmasının ardından topluluk üçer gruba bölünerek kamu ve özel sektörde yaşanılan sorunları tartıştılar. Bu sorunlar ikinci gün tartışılmak üzere not edildi.
İlk gün Gökpınar'ın buluşma öncesinde çeşitli sendikalarla yaptığı görüşmelerle ilgili aktarımıyla sonra erdi.
İkinci gün avukatlar Yasemin Öz, Senem Doğanoğlu ve Fırat Söyle iş hukuku ve Türk Ceza Kanunu'ndaki LGBTT'lerle ilgili maddeler hakkında bilgi verdiler.
"Yasalar kullanılabilir"
Öz, "Yaşanan hak ihlallerinde anayasanın eşitliği düzenleyen 10. maddesinin referans gösterilerek hukuki işlem başlatılabileceğini, İş Kanunu'nun eşit davranma maddesinin de işyerlerindeki ayrımcılıkla ilgili kullanılabileceğini" söyledi.
"LGBTT'lerin hukuki süreç başlatmada çekingen davrandıklarına" değinen Öz, "sanıldığının aksine kişilerin davalarda gizlilik kararı çıkartarak kimliklerinin deşifre edilmesini engelleyebileceklerini, bu nedenle yaşanan ihlallerde çekinmeyerek gerekli işlemlerin başlatılması gerektiğini" kaydetti.
Doğanoğlu ve Söyle'de Pembe Hayat, Kaos GL ve Lambdaistanbul'a gelen ihlal örnekleri ve sonrasında açılan davalar hakkında bilgi verdiler.
Eşcinsel olduğu için görev verilmeyen futbol hakemi Halil İbrahim Dinçdağ'ın konuyla ilgili açtığı dava hakkında bilgi verdiği etkinliğe Pozitif Yaşam Derneği, Lambdaistanbul, Diyarbakır Piramid LGBTT Oluşumu, MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu ve Sosyalist Feminist Kolektif'in yanı sıra İzmir, Ankara, İstanbul ve Diyarbakır'dan işçi ve memurlar katıldı.
Eylem
İki günlük buluşmanın ardından alınan kararlara göre buluşmadaki sorunlar ve talepler raporlaştırılacak ve avukatlar ve çalışma grubun LGB işçilerin hakları ve yaşanan ihlaller karşısında yapabilecekleri hakkında bir el kitabı hazırlayacak.
Çalışma Grubu üyeleri hazırlanacak dosyayla birlikte sendika ve meslek odalarına giderek konuyla ilgili işbirliği talep edecekler.
BİA Haber Merkezi, Kaos GL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder