Translate

28 Ekim 2009 Çarşamba

LGBTT Aktivistler İstanbul Valiliğiyle görüştü!


İstanbul Valiliği İnsan Hakları İl Masası Başkanı Avukat Vildan Yirmibeşoğlu ile yapılan görüşmeye Lambdaistanbul üyeleri ile bir grup travesti ve transseksüel katıldı.

İnsan Hakları İl Masası Başkanı Avukat Vildan Yirmibeşoğlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın polis memurlarına getirdiği "TT'lere kesilen cezalar için puan verme" sisteminin artık durdurulduğunu söyledi. Toplantıya katılan travesti ve transseksüeller ise hâlâ ceza kesildiğini, zaten kesilmiş olan cezalardan dolayı muzdarip olduklarını belirttiler.
İstanbul Valiliği İnsan Hakları İl Masası Başkanı Avukat Vildan Yirmibeşoğlu ile yapılan görüşmeye Lambdaistanbul üyeleri ile bir grup travesti ve transseksüel katıldı.
Lambdaistanbul’dan Emracan Özen, toplantıyla ilgili kaosgl.org’a verdiği bilgide, 20 Ekim’de yapılan ve iki saat süren toplantıda Valilikten bir temsilcinin de hazır bulunduğunu belirtti.
Özen’in kaosgl.org’a ilettiği açıklamada görüşmenin ana başlıkları şöyle sıralanıyor:
“Vali, translara yapılan baskıyı onaylamıyor”
“Başkan Yirmibeşoğlu, Vali’nin ve İnsan Hakları İl Masasının translara yapılan baskıyı onaylamadıklarını, Beyoğlu Merkez Karakolundaki görüşmede altını çizerek belirtti.”
“Beyoğlu'nu pilot bölge olarak seçen İnsan Hakları İl Masası Başkanı, insanlarla yüz yüze görüşerek fikirlerini değiştirmeye çalışacağını söyledi.”
“Sosyolojik çalışma”
“Avukat Yirmebeşoğlu, eski bir ilçe emniyet müdürünün translarla ilgili yaptığı bir çalışmada danışmanlık yapan sosyolog ile görüştüğünü söyledi.”
“Yeni bir sosyolojik çalışma yapılması fikrini paylaştı. Katılımcılar akademik çalışmalarla ilgili Lambda'nın yaklaşımını ve şartlarını belirttiler.”
“İyi niyetten bağımsız olarak ayrımcı sorulara dair kaygılar dile getirildi. Başkan, LGBTT sosyologlar ile birlikte çalışabileceklerini söyledi.”
“Çapkın ile birlikte polis şiddeti arttı”
“Polisin translara uyguladığı şiddet ayrıntılı olarak İnsan Hakları İl Masası Balkanına aktarıldı. Katılımcılar, usulsüz kesilen trafik ve kabahat cezaları, kesilen cezaların itirazı engellemek için kişiye teslim edilmemesi, dayak, tecavüz, tehdit, polisten kaçarken yola atlayıp araba altında kalan transların vakaları gibi gelişmeleri anlattılar”
“Travesti ve transseksüellere yapılan baskıdaki bu artışın sebebinin Hüseyin Çapkın'ın göreve gelişi nedeniyle olduğu soylendi.”
“Bir katılımcı yakın zamanda kendisine kesilen 80 kadar trafik cezasını teslim etti. Başkan, polislerle ilgili şikayette bulunulmasının gerekliliğini vurguladı. Translar ise polis memurlarının numaralarını gizlediklerini, bu yüzden tek tek memurlarla ilgili isteseler de işlem yapamayacaklarını söylediler.”
“Trans veya kadın seks işçilerine yönelik polisin muamele farklı mı?”
“Toplantının ev sahipleri seks işçiliği yapan kadınlara da aynı muamelenin yapılıp yapılmadığını sordular. Bunun üzerine katılımcı kadın seks işçisi maruz kaldığı şiddeti ve yaşadıkları olayları anlattı. Avukat Yirmibeşloğlu, şiddet ve kötü muamele durumlarında polislere karşı gerekli yasal işlemin yapılması için harekete geçmenin çok zor olduğunu bildiğini, ancak en azından birkaç belirli olayın üzerine gidilmesi ve peşinin bırakılmaması gerektiğini söyledi.”
“Kurumlarla doğrudan diyalog önemli”
“Lambdaistanbul avukatı, İlçe Emniyet Müdürü'yle görüşmelerini anlattı. Katılımcılar ile Başkan Yirmibeşoğlu, üst düzeyde biriyle bu şekilde iletişimin yolunun açılmasının olumlu olduğu konusunda mutabık kaldılar.
Başkan, Lambdaistanbul’un dernek olarak İnsan Hakları İl Masası'na başvurmasını beklediğini, bununla ilgili kendisine düşen görevleri yerine getireceğini söyledi.”(AE)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder