Translate

3 Aralık 2009 Perşembe

HIV/AIDS Dünyada Azalıyor, Türkiye’de Artıyor...

Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı UNAIDS’e göre 2008 yılında dünyada HIV/AIDS’e yakalananların sayısı azaldı. Türkiye’de ise sayılar tam tersi bir gerçeği gösteriyor. Dünyada HIV/AIDS azalırken Türkiye’de artıyor...
Birleşmiş MilletlerHIV/AIDS OrtakProgramı (UNAIDS), 24 Kasım 2009’da güncel verilerin ve değerlendirmelerin yer aldığı küresel AIDS raporunu yayınladı.
Rapora göre 2008 yılında, dünya çapında tahmini olarak 2.7 milyon (2.4 milyon – 3.0 milyon arası) kişi HIV ile enfekte oldu.
Yeni HIV enfeksiyonlarının en yüksek olduğu 1996 yılıyla kıyaslandığında 2008 yılındaki yeni HIV enfeksiyonlarının % 30 daha az olduğu; son sekiz yıl içerisinde ise % 17 oranında azaldığı görülüyor.
Tahmini olarak 430 bin (240 bin – 610 bin) yeni HIV enfeksiyonu ise 15 yaş altındaki çocuklarda görüldü. Rapora göre bunların büyük çoğunluğunun, hamilelik sırasında, doğum esnasında ve emzirme yoluyla gerçekleştiğine inanılıyor.
Dünyada Azalıyor, Türkiye’de Artıyor
Türkiye bu raporda Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesi içinde değerlendirilmiş. 2008 yılında bu bölgede yaklaşık 35 bin kişinin [24 bin – 46 bin] HIV ile enfekte olduğu belirtiliyor. 20 bin [15 bin – 25 bin] kişinin AIDS ile ilgili hastalıklardan dolayı hayatını kaybettiği ve toplam 310 bin [250 bin – 380 bin] kişinin bu bölgede HIV ile yaşadığı tahmin ediliyor.
Raporda bu bölgede AIDS ile mücadele sistemlerinde büyük bir güçlendirme çalışmasına gerek olduğunun altı çiziliyor.
Rapora göre, bu bölgedeki ülkelerde HIV’in yayılımında önemli olan faktörlerden birisi, çoğunlukla HIV ile yurtdışında çalışırken karşılaşan kişilerin, ülkeye geri dönüşlerinde cinsel partnerlerine bulaştırmaları. İkinci faktör ise “anahtar gruplar” arasındaki bulaşma. Bu bakımdan rapora göre, bu ülkelerde önleme çalışmalarının yoğunlaşması gereken gruplar, yurtdışında çalışırken HIV’e maruz kalan erkeklerin kadın partnerleri, madde kullanıcıları, eşcinsel erkekler ve seks işçileri.
Raporda son olarak, bu bölgenin çoğunluğunda tedaviye yönelik çalışmaların zayıflığı vurgulanıyor.
Ayrıca bu bölgede HIV konusunda eğitim - bilgilendirme yönünde ilerlemeler kaydedilmiş olmasına karşın, test olan kişi sayısının hâlâ çok az olduğu belirtiliyor.
Pozitif Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Kaykı bu konuda şu açıklamayı yaptı:
“Dünyada azalırken Türkiye’de artıyor... Bu artışın temel nedenleri bizce halen “ülkemizde HIV yok algısı”, “HIV/AIDS’in öncelik olmayışı”, ülkemizde ortaya çıkan diğer bulaşıcı enfeksiyonlarda hızla alınan eylem planlarının HIV/AIDS için de alınmasını talep ediyoruz. Toplumu da HIV/AIDS’e gözünü kulağını açmaya davet ediyoruz. Ve diyoruz ki HIV/AIDS’ yönelik önyargılarınızdan kurtulun. Biz Pozitif Yaşam Derneği olarak pek çok sivil toplum örgütü, gönüllüler, sanatçılar, doktorlar ve destekçilerimizle bugün Tünel meydanında HIV/AIDS’e dikkat çekmek ve HIV/AIDS ile ilgili önyargılarınızdan kurtulun demek için buluşuyoruz. Konuya duyarlı herkesi bekliyoruz” dedi.
Kaynaklar:




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder