Translate

16 Aralık 2009 Çarşamba

Vatikan: "Eşcinsel Cinayetlerine Karşıyız"

Geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletlerde düzenlenen bir panelde cinsel yönelim ayrımcılığı ve cinsiyet kimliği temelinde yaşanan insan hakları ihlalleri ele alındı.

Panelde, ayrımcılık, gündemdeki Uganda Parlamentosu’nun “eşcinsel karşıtı yasa” teklifi ve bu yasayı destekleyen Amerika kaynaklı dini örgütlerin oynadıkları rol ile Afrika’da homofobinin güçlenmesindeki etkileri tartışıldı.
Panele Vatikan’ın, eşcinselliğin suç olarak görülmesini sert bir dille kınayan bildirgesi damga vurdu.

12 Aralık Cumartesi günü, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 61. Yıldönümü nedeniyle düzenlenen panelde Honduras, Hindistan, Filipinler, Zambiya ve Uganda’dan konuşmacılar yer aldı. Paneli Arjantin, Brezilya, Fransa, Hollanda ve Norveç’in katkısıyla İsviçre organize etti. 50 ülkeden 200 katılımcının yer aldığı panele, LGBT hakları savunucusu 6 sivil toplum örgütü de destek verdi.

Vatikan’ın bildirisinde şunlar yer aldı: “Vatikan, eşcinsel bireylere karşı insan haysiyetine yakışmayan her türlü şiddet ve adaletsiz ayrımcılığa karşıdır. Eşcinsellere karşı cinayet ve kötü muameleye karşı durulmalıdır, hele ki bu şiddet devlet tarafından yapılıyor ise.”
Uganda Parlamentosu “eşcinsel karşıtı” bir yasa tasarısı üzerinde çalışmakta. Katılımcılar, her ne kadar, yasa tasarısından ölüm cezasının kaldırılabileceği yönünde raporlar gelse de, yasa tasarısının içersindeki diğer cezai yaptırımların birçok Ugandalının kaybolmasına ya da ülke dışına kaçmasına neden olacağını belirtti.
Panelde söz alan Uganda Cinsel Azınlıklar (Sexual Minorities Uganda – SMUG) örgütü kurucusu Victor Musaka, evine yapılan baskınları ve polis zoru ile nasıl Uganda’yı terk etmeye zorlandığını anlattı. Uganda’daki “eşcinsel karşıtı” yasanın Afrika kıtasındaki devlet destekli homofobinin kıtaya yayılışının bir parçası olduğunu belirtti.
Musaka şunları ekledi: “Can güvenliğinin olmayışı, keyfi tutuklamalar ve gözaltılar, şiddet ve LGBT bireylerin öldürülmesi Afrika’da gündelik yaşamın bir parçası olmuştur. LGBT bireyler temel insan hakları talep etmekten korktuğu sürece hiçbir şey değişmeyecek.”

Ayrıca Zambiya’dan katılan Anglikan Rahip Reverend Kapya Kaoma “Globalleşen Kültür Savaşları: ABD Muhafazakârları, Afrika Kiliseleri ve Homofobi” isimli bir rapor açıkladı. Kaoma Afrika genelindeki bir çok LGBT karşıtı oluşumların ABD’deki çeşitli gruplar tarafından desteklendiğini, bu grupların homofobi ihraç ettiğini belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder