Translate

21 Nisan 2010 Çarşamba

Bilkent Üniversitesi’nde Homofobik Saldırı!

Bilkent Üniversitesi’nde 16 Nisan’da Radyo Bilkent’in düzenlediği Kırmızı Alarm Partisi’nde iki öğrenci homofobik şiddete maruz kaldı. Şiddete maruz kalan öğrenciler olayı detaylı olarak Kaos GL’ye anlattılar
“16 Nisan Cuma gecesi okulumuzda (Bilkent Üniversitesi) Radyo Bilkent'in düzenlediği Kırmızı Alarm Partisi’nde, ben ve arkadaşımın başımıza ne yazık ki talihsiz bir olay geldi. Olayın gidişatı ise şu şekilde gerçekleşti:
Partide eğlenirken dans pisti alanı konusunda güvenlik görevlisinin bulunduğu yersiz müdahale sonucu aramızda tartışma çıktı ve o esnada herhangi bir ilişkimizin olmadığı bir şahsın uzaktan koşarak gelip tekme göğsüme doğru atmasıyla başlamış oldu. Daha sonra arkadaşının da saldırması ve etraftaki insanların ayırması ile olay son buldu o bölgede. Parti bitiminde ise insanlar dağılırken, yanlarına birkaç kişi daha alıp aynı saldırganların tenha bir yerde tekrar saldırması ile asıl saldırı gerçekleşmiş oldu.
Parti alanında yaşanan olayda güvenlik görevlilerinin sessiz kalması ve öğrendiğimiz kadarıyla hakkımızda nefret içerikli söylemde bulunduklarını öğrenmemiz sonucu okul yönetimine ilgili güvenlik görevlilerini şikayet etmiş bulunmaktayız. Bunun dışında aldığımız darp sonucu Atatürk Hastahanesi'nden aldığımız darp raporları da elimizde bulunmaktadır. Saldırganların adlarını tespit etme aşamasındayız şu anda.
Olay gidişatından, yapılan ilk saldırı girişimini ele alacak olursak, saldırganların LGBTT üyelerinden rahatsız olup, sonrasında ise fırsat kollayıp saldırdıklarını ve bunun da homofobi kapsamında olduğunu düşünmekteyiz. Bunun üzerine Facebook'ta “Bilkent Üniversitesi'ndeki homofobik saldırıyı kınıyoruz.” adlı bir grup oluşturduk ve gördüğümüz destek beklentilerimizin gerçekten üzerinde oldu. Yaşadığımız olay sonrası kapıldığımız ümitsizlik ve LGBTTQ üyelerinin toplum içinde ezilişinin ve yok sayılışının -şahsım adına konuşacak olursam- ilk şiddet içerikli deneyimiyle sarsıldığımı; fakat sonrasında insanlardan aldığımız pozitif geribildirimlerin de teşvikiyle bu işin peşinden sonuna kadar gideceğimizi belirtmek istiyorum.
Bu ülkede belki duy(a)madığımız pek çok nefret suçları gerçekleşmekte; fakat insanlara çağrımız haklarını aramaları ve bu ülkeyi homofobik düşünce boyunduruğundan kurtarmaları yolunda bir adımın da onların atması yönünde olacaktır.
Saygılarımızla.
***
Ben de arkadaşımın dedikleri üzerinden devam etmek istiyorum. Bu olay başta hepimizi çok üzdü ve güçsüz hissettirdi; fakat açtığımız gruptan gelen inanılmaz güzel destekler, hakkımızı ararken insanların yanımızda olması bize çok iyi geldi. Tabi ki homofobik yaklaşımlarla, felaket küfürler ve tehditlerle de karşılaşıyoruz; fakat bunlar şimdiye kadar sadece internet düzeyinde kaldı, sessiz kalmamamız bizi daha güçlü kıldı. Bazı kullanıcılar “ama siz de striptizci gibi dans ediyordunuz” şeklinde yorumlarda bulundu, yaşadığı yeri bilen insanların başına bir şey gelmemesi için nasıl davranacağını (cevap: herkes gibi) bilmesi gerektiğini söylediler. Şiddet hiçbir şekilde meşrulaştırılamaz, kaldı ki bir rahatsızlığı olan insanlar dertlerini kibarca anlatmasını bilmeliler. Bu yaşanan suç çok acı; fakat bizleri haklarımızı arama konusunda motive etmesi açısından da sevindirici. Açıkçası olaydan öncesine kadar herhangi bir fiziksel şiddete maruz kalmadığımdan bu tür olayların ciddiyetinden habersizdim. Belki de medya bombardımanının duyularımı felç etmesi yüzünden duyarsızdım. Toplum Gönüllüleri altında “Renkli Düşün!” adında öncelikli olarak LGBTQ bireylere karşı olan olmak üzere her türlü ayrımcılığa karşı duran bir proje yapma niyetindeyiz. Proje onayı iki aşamalı bir süreç, ilk aşamayı geçtik, her ne kadar ilk aşamada da ayrımcılıkla karşılaşmış olsak da (detayları grubumuzun tartışma panosunda bulabilirsiniz), şimdi sırada dekanlığın onayını almak var. Bunun yanında okulumuzun gazetesinde bu olayın yayınlanması için Bilkent News’a mail attım. Okulumuzdaki pek çok öğrenci topluluğu da konuyla ilgili etkinlikler yapmak için bizimle şimdiden irtibata geçti. Anlayacağınız olay çok sıcak ve önümüzdeki günlerde gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Dilerim ki bu olay havada kalmaz, suçlular cezalarını çeker ve bu, örnek bir dava olarak diğer insanlara da güç verir.”

Destek vermek için: Facebook Grubuna Katıl

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder