Translate

20 Eylül 2010 Pazartesi

Osman Sınav Acilen Özür Dilemelidir!

Basına ve Kamuoyuna;


20 Eylül 2010 Pazartesi günü, Kılıç Günü adlı televizyon dizisinin yapımcısı Osman Sınav, HTMagazin’den Mustafa Büyüksipahi’ye Kılıç Günü dizisindeki iki erkeğin yarı çıplak aynı yatakta bulunduğu sahne ile ilgili verdiği demeçte, "Bu sahneleri provoke amaçlı kullanmadık. Böyle bir amacımız olsaydı daha önceden görselleri basına verirdik. Hikâyemizde Firavun’un sarayından bahsediyoruz. Firavun’un sarayında böyle şeyler vardır. Bunlar gerçektir. Karakter tanımlaması yapıyoruz. İyiliği, bütün güzelliğiyle gösterebilmek için karanlığı da bütün çıplaklığıyla göstermek lazım. Yoksa ‘iyi’ hissedilemez. Sığ kalır. Biz kimsenin cesaret edemediği şeyleri göstermeye çalışıyoruz. Ahlâksızlık propagandası yapmıyor, aksine o tip insanların profilini sergiliyoruz. Bu kişiler ve ahlâksızlıklarını gösterebilmek için ahlak sınırları dışına çıkmadan bir şeyler yapmak zorundayız,” beyanında bulunmuştur.


Türkiye toplumunun belli bir kesimini oluşturan eşcinseller, “genel ahlak” kodları üzerinden işleyen heteroseksist toplumsal düzen tarafından sistematik bir şekilde dışlanırken, nefret cinayetleri sonucu öldürülürlerken, istihdam ve eğitim alanlarında ayrımcılık ile karşılaşırken, Osman Sınav gibi bir ismin eşcinseller aleyhinde “ahlaksız” ve “karanlık” tanımlaması yapması en basit ifadeyle, toplumun diğer kesimlerini eşcinseller aleyhine kışkırtmakta ve düşmanlık yönünde tahrik etmektedir.


Sokak ortasında cinsel yönelimleri sebebiyle nefret suçlarına maruz kalan eşcinsellere yönelik bu sözler, basit bir fikir beyanı olarak kabul edilemez. Osman Sınav, nefret söylemi üretmiştir ve homofobisini açıkça sergilemiştir. Halihazırda homofobik ayrımcılık ve şiddet pratiklerinin yaygın şekilde eşcinselleri hedef aldığı bir toplumsal düzen içerisinde Osman Sınav’ın bu sözlerinin, bundan sonra eşcinsellere yönelik gerçekleşecek nefreti körükleyeceği açıktır.

Türkiye’deki Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transeksüel Dernekleri ve Oluşumları olarak aşağıda imzası bulunan bizler, Osman Sınav’ı, Türkiye toplumunun belli bir sosyal kesimini oluşturan eşcinsellere yönelik bu sözleri sebebiyle acilen özür dilemeye çağırıyoruz.


Basına ve Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.


Hevjîn Diyarbakır LGBTT Oluşumu

İstanbul LGBTT Sivil Toplum Girişimi

Kaos GL Derneği

Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği

MorEL Eskişehir LGBTT Oluşumu

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği

Siyah Pembe Üçgen İzmir LGBTT Derneği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder